Skip to content
Világszínvonal hírek:
Cikkek arrow Cikkek arrow Egészség

2,7 millió magyar állja az egész ország egészségügyi ellátását PDF Nyomtatás E-mail
2016. May 03.

Olyan is. Csak az fizet itthon, aki nem tudja megúszni, a rendszer igazságtalanságának eredménye a rossz és kiszámíthatatlan ellátás, az orvosok és ápolók kivándorlása, a hálapénz. Nem a gazdagok fizetnek a szegények helyett, hanem az alkalmazottak, akik viszont ezért nem kapnak semmivel sem jobb ellátást. Baj van. 

Míg egy normális egészségügyi ellátásra külföldön a GDP 9 százaléka jut, nálunk ez 4 százalék, írja az Index. Nyugdíjra háromszor annyi közkiadást fordítanak itthon, mint a gyógyításra. A gond az, hogy kevés a járulékfizető. Nyugdíjat csak az kaphat, aki 20 évig fizette a járulékot, az egészségügyben viszont más a helyzet, mindenki kap ellátást. Így alakult ki az, hogy kevesen fizetnek keveset. Ma Magyarországon 4,4 millió felnőtt fizet, 3,6 millió pedig ingyen részesül ellátásban. Előbbiből 1,7 millió a minimumot, havi 7000 forintot fizet, de ez még a saját ellátásukat is alig fedezi. 

 

Gond még az is, hogy a 7 százalékos járulékot csak az alkalmazottnak kell befizetnie, az őt alkalmazónak nem, ennek következménye lett a mikrovállalkozások rohamos növekedése.

A fent említettek következménye egy erős hiány, amit a munkáltatók által fizetett szociális adóval igyekeznek pótolni, ez 27 százalékkal növeli meg a bruttó béreket. Ez az adó a nyugdíj és az egészségügy finanszírozására szolgál, de míg az alkalmazottak az utóbbira a teljes bérköltségük 13 százalékát fizetik ki, addig nyugdíjra 22 százalékot. A helyzet még a 40 évnél ezelőttinél is rosszabb, 1975-ben egy eltartottra 1,7 kereső jutott, ma viszont 1 eltartottra 0,7 kereső jut. Ebből is látszik, hogy az egészségügy nem áll jól. Három megoldás lehet, vagy aki ez fizet az még többet beledob a kasszába, esetleg elkezdenek azok is fizetni, akik ezt eddig nem tették, de megoldás lehet az adóemelés is.

 
Advertisementkazmereshuba074.jpg
Megnézem

Még több képregény!Online TV nézés


Copyright vEsti24

Egészségügyi hírek

Hasznos tudnivalók

Aktuális időjárás >
Menetrendek >
Műsorok >
Térképek >
Tudakozó >
Valutaváltó >
Műholdkép

Kérdezzen bátran!

Keressen minket!


Betegjogi-Jogi-Biztosítói-Szakértői-Perstratégiai konzultációs iroda

MonaPhone

Ingyenes internetes videóbeszélgetés a regisztrált felhasználóink részére
MonaPhone 2.2 letöltés