Skip to content
Világszínvonal hírek:
Cikkek arrow Cikkek arrow Cikkek az eboláról

Megszületett az ebola elleni oltás PDF Nyomtatás E-mail
2015. August 26.

 Az idén már az fenyegette a több szálon futó ebola-vakcina kutatásokat, hogy a csökkenő betegszám miatt nem lesz kin elvégezni a szükséges vizsgálatokat, azonban most a The Lancet tanulmánya sikerről számol be. Az eredményekről beszámoló kommentárok – pl. a New Scientist cikke – és a tanulmány szerint is 100 százalékos védelmet sikerült elérni az eredetileg a Kanadai Közegészségügyi Ügynökség által kifejlesztett oltóanyag révén, amit a szokásos évtizednyi munka helyett mindössze egy év alatt dolgoztak ki a kutatók.

 A The Lancetben közölt tanulmány – Ana Maria Henao-Restrepo és munkatársai: Efficacy and effectiveness of an rVSV-vectored vaccine expressing Ebola surface glycoprotein: interim results from the Guinea ring vaccination cluster-randomised trial – egy olyan vakcina sikeres tesztelését mutatja be, amely nem az ebola kórokozóját tartalmazza, hanem egy emberre ártalmatlan, állatokat fertőző vírust (vezikuláris stomatitis vírus), amelyet úgy módosítottak genetikailag, hogy felszínén kifejezze a Zaire Ebolavirus egy fontos antigénjét, egy felszíni glikoproteint. A rekombináns, szaporodásra is képes vírus neve: rVSV-ZEBOV. Az oltóanyagot Guineában próbálták ki kör-vakcináció révén: miután laboratóriumban bebizonyították, hogy egy-egy új fertőzés okozója az ebolavírus, megkeresték a fertőzött személy valamennyi kontaktját és a kontaktok kontaktjait, majd véletlenszerűen két csoportra osztották őket. Az egyik csoport tagjait azonnal beoltották, a többieket csak 21 nap múlva (a kutatók nem akartak placebó kontrollcsoportot alkalmazni, mert nem akarták ezzel a placebó csoport tagjait veszélyeztetni).

Három hónappal később kiváló eredményeket figyeltek meg a kutatók: az azonnal oltásban részesültek (4123 fő) közül senki nem fertőződött meg, azonban a 3 héttel később vakcináltak közül (3528 fő) 16 elkapta a betegséget. Mindebből következően a kutatók az oltóanyag 100%-os hatékonyságáról számolnak be. Súlyos adverz esemény/mellékhatás 43 esetben volt megfigyelhető, ezek közül a kutatók mindössze egy lázas epizódot kötöttek okilag a vakcinációhoz.

A vakcina mindazonáltal nem tökéletes, mondja el Seth Berkley, a kutatásra 390 millió dollárt biztosító szervezet, a GAVI Alliance vezetője a már idézett New Scientist cikkben: –80 °C-on kell tárolni, ami nehezen kivitelezhető a trópusi országokban, és valószínűleg nem véd valamennyi ebola-vírustörzs ellen, továbbá jelenleg még fogalmunk sincs arról, milyen hosszú ideig tart az általa biztosított immunitás.

A jelenleg kontroll alatt tartott járvány 28.000 fertőzést és 11.000 halálesetet okozott Guineában, Sierra Leonében és Libériában, és jelenleg is történnek fertőzések, mivel a vírus a túlélők szervezetében még legalább hat hónapig megtalálható. A Médecins Sans Frontières orvosigazgatója, Bertrand Draguez szerint valamennyi érintett országban el kellene kezdeni a kör-immunizálást, továbbá valamennyi egészségügyi dolgozót is be kellene oltani, aki fertőzöttekkel érintkezik. Előbb azonban az oltóanyag sürgősségi befogadása van napirenden, aminek érdekében folynak a tárgyalások az érintett országok kormányai, a klinikai vizsgálatok szponzorai, a vakcina gyártója és a WHO között.

Mindemellett egyéb gyártók is próbálkoznak működő ebola ellenes oltás kifejlesztésével, azonban, mint Debora MacKenzie megállapítja egy korábbi New Scientist cikkben, jelenleg a gyógyszer- és oltóanyagfejlesztés számára az jelenti a problémát, hogy már nincs elég megbetegedett – azaz vizsgálatba vonható – ahhoz, hogy statisztikailag értelmezhető eredményeket lehessen kimutatni. Tavaly novemberben valami lelassította a vírus terjedését – talán az, hogy a hétköznapi emberek is nagyobb elővigyázatosságot kezdtek alkalmazni –, így a tavaly szeptemberi előrejelzések helyett (1 millió fertőzött) az idén februárban már azt jósolták, hogy a járvány csak 35.000 embert fog megbetegíteni. Az egyre kevesebb megbetegedett miatt több cég felhagyott a gyógyszer- és oltóanyagvizsgálatokkal, így az is elképzelhető, hogy hatékony gyógyszer nélkül kell a következő járvány elé néznünk, ami azonban most már valószínűleg csak akkor fog bekövetkezni, ha az rVSV-ZEBOV vakcina nem véd valamennyi ebola-vírustörzs ellen.

Forrás: Pharmaonline

 
Advertisementkazmereshuba256.jpg
Megnézem

Még több képregény!Online TV nézés


Copyright vEsti24

Egészségügyi hírek

Hasznos tudnivalók

Aktuális időjárás >
Menetrendek >
Műsorok >
Térképek >
Tudakozó >
Valutaváltó >
Műholdkép

Kérdezzen bátran!

Keressen minket!


Betegjogi-Jogi-Biztosítói-Szakértői-Perstratégiai konzultációs iroda

MonaPhone

Ingyenes internetes videóbeszélgetés a regisztrált felhasználóink részére
MonaPhone 2.2 letöltés