Skip to content
Világszínvonal hírek:
2,7 millió magyar állja az egész ország egészségügyi ellátását PDF Nyomtatás E-mail
2016. May 03.

Olyan is. Csak az fizet itthon, aki nem tudja megúszni, a rendszer igazságtalanságának eredménye a rossz és kiszámíthatatlan ellátás, az orvosok és ápolók kivándorlása, a hálapénz. Nem a gazdagok fizetnek a szegények helyett, hanem az alkalmazottak, akik viszont ezért nem kapnak semmivel sem jobb ellátást. Baj van. 

Míg egy normális egészségügyi ellátásra külföldön a GDP 9 százaléka jut, nálunk ez 4 százalék, írja az Index. Nyugdíjra háromszor annyi közkiadást fordítanak itthon, mint a gyógyításra. A gond az, hogy kevés a járulékfizető. Nyugdíjat csak az kaphat, aki 20 évig fizette a járulékot, az egészségügyben viszont más a helyzet, mindenki kap ellátást. Így alakult ki az, hogy kevesen fizetnek keveset. Ma Magyarországon 4,4 millió felnőtt fizet, 3,6 millió pedig ingyen részesül ellátásban. Előbbiből 1,7 millió a minimumot, havi 7000 forintot fizet, de ez még a saját ellátásukat is alig fedezi. 

 

Gond még az is, hogy a 7 százalékos járulékot csak az alkalmazottnak kell befizetnie, az őt alkalmazónak nem, ennek következménye lett a mikrovállalkozások rohamos növekedése.

A fent említettek következménye egy erős hiány, amit a munkáltatók által fizetett szociális adóval igyekeznek pótolni, ez 27 százalékkal növeli meg a bruttó béreket. Ez az adó a nyugdíj és az egészségügy finanszírozására szolgál, de míg az alkalmazottak az utóbbira a teljes bérköltségük 13 százalékát fizetik ki, addig nyugdíjra 22 százalékot. A helyzet még a 40 évnél ezelőttinél is rosszabb, 1975-ben egy eltartottra 1,7 kereső jutott, ma viszont 1 eltartottra 0,7 kereső jut. Ebből is látszik, hogy az egészségügy nem áll jól. Három megoldás lehet, vagy aki ez fizet az még többet beledob a kasszába, esetleg elkezdenek azok is fizetni, akik ezt eddig nem tették, de megoldás lehet az adóemelés is.

 
< Előző   Következő >
Advertisementkazmereshuba076.jpg
Megnézem

Még több képregény!Online TV nézés


Copyright vEsti24

Egészségügyi hírek

Hasznos tudnivalók

Aktuális időjárás >
Menetrendek >
Műsorok >
Térképek >
Tudakozó >
Valutaváltó >
Műholdkép

Kérdezzen bátran!

Keressen minket!


Betegjogi-Jogi-Biztosítói-Szakértői-Perstratégiai konzultációs iroda

MonaPhone

Ingyenes internetes videóbeszélgetés a regisztrált felhasználóink részére
MonaPhone 2.2 letöltés