Skip to content
Világszínvonal hírek:
Ha a dohányzás visszaszorításáról van szó, az ausztrálok nem ismernek tréfát PDF Nyomtatás E-mail
2016. May 09.

Ausztráliában egy doboz cigi most átlagosan 25 és 30 ausztrál dollárba (5-6000 forint) kerül, azonban az ausztrál kormány egy a héten bejelentett rendelete szerint a következő négy évben évente 12,5 százalékkal emeli majd a dohánytermékek árát szeptembertől kezdve. 

Ez annyit jelent, hogy négy év múlva az ausztráloknak már mintegy 40 helyi dollárt, azaz több mint 8000 forintot kell majd fizetnie egy doboz cigarettáért. A kormány rendelete ráadásul az országba behozható cigik számát is korlátozná: ennek értelmében egyetlen doboz dohányárut lehet vásárolni a repülőtereken, vagyis ennél többet nem lehet behozni az országba.

A kormányzat előzetes becslései szerint 4,7 milliárd ausztrál dollár, vagyis közel 952 milliárd forintnak megfelelő bevételt remél a lépéstől, miközben a dohánytermékekre kivetett adót 69 százalékra emeli. Az Világ-egészségügyi szervezet, a WHO ajánlása egyébként 70 százalék, s ettől a cigaretták árának drasztikus növekedését várják.

Ezzel továbbra is Ausztráliában a legdrágább a dohányzás a bolygón: egy doboz, Melbourne-ben vásárolt cigi ára 142 százalékkal magasabb, mint egy csomag New Yorkban vett cigarettának. A szigetországban egyébként már csak egységesített csomagolású cigarettát lehet forgalomba hozni – hasonló rendeletet fogadott el Magyarország is a közelmúltban. 

 
< Előző   Következő >
Advertisementkazmereshuba060.jpg
Megnézem

Még több képregény!Online TV nézés


Copyright vEsti24

Egészségügyi hírek

Hasznos tudnivalók

Aktuális időjárás >
Menetrendek >
Műsorok >
Térképek >
Tudakozó >
Valutaváltó >
Műholdkép

Kérdezzen bátran!

Keressen minket!


Betegjogi-Jogi-Biztosítói-Szakértői-Perstratégiai konzultációs iroda

MonaPhone

Ingyenes internetes videóbeszélgetés a regisztrált felhasználóink részére
MonaPhone 2.2 letöltés