Skip to content
Világszínvonal hírek:
Többen mennek vizsgálatra, ha helybe jön a szűrőbusz PDF Nyomtatás E-mail
2016. May 09.

Csongrád megye - Évről évre kevesebb a tbc-fertőzött a megyében, de a betegség még velünk él. A tüdőszűrés sokat segít a betegek felderítésében, de mióta nem kötelező, főként az megy, akinek a munkája miatt muszáj. 

1500 dolgozót szűrnek évente

Szeged két legnagyobb élelmiszeripari üzeméből, a Sole-Mizo Zrt.-től és a Pick Szeged Zrt.-től minden évben nagyjából ezerötszázan vesznek részt tüdőszűrésen. – Minden, a termelésben dolgozó munkatársnak érvényes egészségügyi könyvvel kell rendelkeznie. Ehhez évente egészségügyi vizsgálaton kell részt venniük, annak része a tüdőszűrés is, amelynek költségeit a cégek állják. Szerencsére tavaly senkiről sem derült ki, hogy tbc-s lenne. A szegedi kollégák tüdőszűrésének költsége tavaly megközelítette a két és fél millió forintot – közölte a Bonafarm Csoport kommunikációs osztálya.
– A tüdőszűrési rendszernek köszönhetően évek, évtizedek óta folyamatosan csökken az új tbc-fertőzöttek száma, de sajnos még nem tűnt el teljesen a betegség – mondta el kérdésünkre Bálint Beatrix, a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházának főigazgatója.

A szakembert annak kapcsán kérdeztük a tuberkulózis megyei elterjedtségéről, hogy két hete tbc-fertőzésben meghalt egy közmunkásként dolgozó takarítónő a szatymazi iskolában, ami miatt tesztoltást kapott az iskola szinte összes diákja (2016. május 2.: Tbc miatt halt meg az iskola volt takarítója).

A szakintézmény vezetője elmondta, 2014-ben Csongrád megyében mindössze a lakosság 6,6 százezrelékénél, azaz 27 embernél diagnosztizáltak újonnan kialakult tuberkulózist. Ez az arány az országos átlagnál is alacsonyabb.

Mióta azonban nem kötelező, és részvételre felszólító levelet sem kap a lakosság, leggyakrabban azok vesznek részt tüdőszűrésen, akiknek a vizsgálat – illetve annak negatív eredménye – a munkájukhoz előírás. A szakember hozzátette, tapasztalataik szerint a kisebb településeken, falvakban magasabb a részvételi hajlandóság azok körében is, akik – amikor évente megérkezik hozzájuk a tüdőszűrő busz – nem a munkájuk miatt kívánják elvégeztetni a vizsgálatot.

– Munkaegészségügyi vizsgálatként, az üzemorvos által kiállított beutalóval 1700 forintba kerül a tüdőszűrés. Ezt a munkáltatók többsége kifizeti. A 40 évnél idősebbek évi egyszeri vizsgálatát az OEP fizeti, azaz ingyenes, és akkor is díjmentes a vizsgálat, ha 40 évnél fiatalabb a páciens, de panaszai miatt beutalóval szakrendelésre küldik, és a szakorvos kéri a mellkasröntgent – tudtuk meg a főigazgatótól.

Börtönben Kötelező, vendéglátásban előírás

Jelenleg az ÁNTSZ járványügyi érdekből rendelhet el kötelezően tüdőszűrést azoknál, akik olyan helyen élnek vagy dolgoznak, ahol a tbc-fertőzés kockázatot jelent. Többek között a hajléktalanoknak, hajléktalanokkal foglalkozó szakembereknek, büntetés-végrehajtásban dolgozóknak, fogvatartottaknak. Bizonyos munkakörök betöltéséhez is szükséges a tüdőszűrés. Ilyenek például az egészségügyi ellátás egyes területei, az élelmiszeripar, a vendéglátás, a gyermekellátás – tudtuk meg korábban a megyei kormányhivataltól.

 Vegyen egy mély levegőt, tartsa bent! - A szűrőbusz időről-időre Önhöz is bekanyarodik. 

 
Következő >
Advertisementkazmereshuba196.jpg
Megnézem

Még több képregény!Online TV nézés


Copyright vEsti24

Egészségügyi hírek

Hasznos tudnivalók

Aktuális időjárás >
Menetrendek >
Műsorok >
Térképek >
Tudakozó >
Valutaváltó >
Műholdkép

Kérdezzen bátran!

Keressen minket!


Betegjogi-Jogi-Biztosítói-Szakértői-Perstratégiai konzultációs iroda

MonaPhone

Ingyenes internetes videóbeszélgetés a regisztrált felhasználóink részére
MonaPhone 2.2 letöltés