Skip to content
Világszínvonal hírek:
Kolumbiában már háromezer terhes nőt fertőzött meg a zika vírus PDF Nyomtatás E-mail
2016. May 09.

Kolumbiában már 3177 várandós nőt fertőzött meg a zikavírus, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a kisfejűségként ismert születési rendellenesség kapcsolatba hozható a kórokozóval. 

Juan Manuel Santos államfő szerint Kolumbiában több mint 25 600 embert fertőzött meg a kór, és a négyötödüknél nincs semmilyen tünet. A legtöbb esetet a Venezuelával határos Norte de Santander tartományban regisztráltak.

 

A betegek közül eddig három embert halt meg a bénulással járó Guillain-Barré szindrómában, amely feltehetően a zikavírus okozta betegség szövődményeként jelentkezik.
EZT IS AJÁNLJUK:

Santos szerint orvoscsoport érkezik az Egyesült Államokból Kolumbiába, hogy vizsgálja a szúnyogok okozta vírust.
Az államfő szerint az elkövetkező
időszakban akár 600 ezerre is nőhet a megbetegedések száma, és arra számítanak, hogy mintegy ezer esetben Guillain-Barré szindróma lép fel szövődményként.

Brazíliában a zikavírus rohamos terjedésével felmerült a gyanú, hogy a kórokozó okozza a kisfejűséget (mikrokefáliát) a csecsemőknél. Az egyértelmű összefüggést egyelőre nem sikerült bizonyítani, de ez a gyanú is hozzájárult ahhoz, hogy az Egészségügyi Világszervezet február elsején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a vírus terjedése miatt az amerikai kontinensen, ahol a WHO becslése szerint az idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma.

A brazil egészségügyi minisztérium közölte: nem kizárt, hogy jóval kevesebb csecsemő született Brazíliában kóros kisfejűséggel a zikavírus miatt, mint eddig gondolni lehetett, ugyanis az eddig megvizsgált esetek 64 százalékában vagy nem fertőzés okozta a rendellenességet, vagy pedig mégsem szenved mikrokefáliában a csecsemő.

Az egészségügyi minisztérium januári körlevelében arra hívta fel a figyelmet, hogy a mikrokefáliának több oka is lehet, egyebek közt a terhes anya szeszesital- vagy kábítószer-fogyasztása, valamilyen élősködő vagy vírus, de akár rubeola is. 

 
Következő >
Advertisementkazmereshuba414.jpg
Megnézem

Még több képregény!Online TV nézés


Copyright vEsti24

Egészségügyi hírek

Hasznos tudnivalók

Aktuális időjárás >
Menetrendek >
Műsorok >
Térképek >
Tudakozó >
Valutaváltó >
Műholdkép

Kérdezzen bátran!

Keressen minket!


Betegjogi-Jogi-Biztosítói-Szakértői-Perstratégiai konzultációs iroda

MonaPhone

Ingyenes internetes videóbeszélgetés a regisztrált felhasználóink részére
MonaPhone 2.2 letöltés