Skip to content
Világszínvonal hírek:

Lelkes Miklós blogjaLeírás:
Lelkes Miklós: SZTRÁJK A CSALÁDBAN

Divatosak azok a könyvek, méghozzá régóta, amelyek arról szólnak, hogy mit csináljanak a családtagok a családban: hogyan neveljék egymást, mit egyenek és mit ne egyenek, hogyan takarékoskodjanak és miként költekezzenek, miképpen szeressék egymást, sőt, a nemszeretés, válás esetére is vannak bölcs könyvecskék. Mindig szerettem volna ilyen "tanácsok a családnak" témájú könyvet írni, de valami eddig visszatartott, vagy az, hogy azt a résztémát már elírták előlem, vagy egyszerűen saját, hőn szeretett, messze átlagon felüli családom.
A Hungarian ország- és egyéni problémák megoldására adódó nagyszerű lehetőség azonban ismét kezembe adta a tollat, azaz komputerem billentyűzetét. Tényleg! A régi, jól bevált kétélű csodaszerek mellett(mint például a történelemből megszokott háború) most itt egy új, ha nem is vadonatúj csodaszer: a sztrájk. Mi lenne alkalmasabb ezen kis ország felvirágoztatására, mint a pénzt, paripát, fegyvert követelő munkabeszüntetés?! Ezt a Szent Polgárdemokrácia egyik legnagyobb vívmányának tarthatjuk, hiszen a Nép, amelyik féllábon ugrál a Választás gyönyörűségétől, és megválasztja Szeretett Képviselőit (pontosabban félszeretett képviselőit, mert a Nép egyik fele Fineszes Pistáért lelkesedik, másik fele Háromperhármas Szegfűszagú Tóniért) most, a választások után, féllábon ugrálhat megint: itt van a SZTRÁJK! Ezzel a csodaszerrel, hiszi, azt is el tudja érni, hogy szeretett képviselője (a saját jól felfogott érdekein kívül) valamelyest azok érdekeit is képviselje, akik őt megválasztották. Hadd higgye! Bár a látszat csapdájába esik (mint mindig) és azt hiszi: ő választott, ez sem igaz, de erről ne világosítsuk fel. Még nem érett meg ilyen felvilágosításra.
Inkább higgye azt, hogy sztrájkokkal sokra lehet menni, majd ha egyre kevesebbre megy, akkor magától rájön az ellenkezőjére. Igaz ugyan, hogy más kárán tanul az okos, - de minek okost keresni ott, ahol nincsen?!
Mindettől függetlenül a sztrájk szép, kellemes dolog. Az ember elnyújtózik a napon, a déli verőfényben, ellazul, pihen. Igaz, most tél van, nem olyan kellemes elnyújtózni a déli verőfényben, mint a szubtrópikus tengerparton, de azért a déli verőfény mégis verőfény. Már írom is bestsellerkönyvecském: "SZTRÁJK A CSALÁDBAN" címmel.
Igen, igen, a gyerek is sztrájkolhat a családban! Mondjuk: kevesli a zsebpénzét, többet szeretne kapni a szüleitől, de nem kap. Erre a gyerek beszünteti a tanulást, az iskolából hozza az elégteleneket. Papája, a családállamfő, megtagadja tőle a kézfogást és pártok feletti, kétértelmű halandzsában részesíti, - de a gyerek nem és nem! Mama családházelnök javasolja, hogy halasszák el a zsebpénzfelemelés kérdésének megtárgyalását tavaszra, de hiába. A gyerek csak hozza, hozza az elégteleneket. Van-e ennél jobb út a zsebpénzfelemelkedés felé?
Nincsen, de beüthet a baj. Például a tanító bácsiék is sztrájkolnak, így szegény gyerek nem tud egyeseket hozni, vagy a tanító bácsiék nem sztrájkolnak ugyan, de a busz- és villamosvezető nénik és bácsik igen, így szegény gyerek nem tud egyesszerzés céljából iskolába menni. Tanulság: össze kell hangolni a sztrájkokat!
Tovább megyek: a papa is gondolhatja úgy, hogy a mama, vagyis a feleség (esetleg formálisan csak együttélő nőnemű feleséghelyettesítő) nem ad neki elég pénzt kocsmázásra, - adhatna többet! Ilyenkor a papa is sztrájkolhat, beszüntetheti a családi munkát, de esetleg ez akadályba ütközik, mivel eddig sem csinált a családban semmiféle munkának nevezhetőt (hacsak a sportújság olvasása nem sorolható ide). Ilyenkor segíthet a fordított sztrájk!
Nocsak, ugye, elhültek, Olvasóim?! Nem tudják mi az a fordított sztrájk! Egyszerű pedig: HA a sztrájk munkabeszüntetés, AKKOR a fordított sztrájk ennek ellentéte, vagyis a munkabeszüntetés beszüntetése. A papa ilyenkor vadul családi munkába kezdhet: mosogathat, miközben véletlenül eltör két porcelántányért, nekiállhat galuskát készíteni, miközben mindenki lisztes lesz, nem csak az, aki a közmondás szerinti malomban jár, kisütheti a húst, miközben sok minden kisülhet, még a kisült húsról is az, hogy túlsütés miatt ehetetlen... Lehetséges győzelem: a feleség (együttélő, de pillanatnyilag élettelenné vált élettárs) felemelt kocsmapénzzel maga küldi el a fordított sztrájkolót az italkimérésbe.
További lehetséges családi sztrájk (különös tekintettel a karácsonyi ünnepekre) a rokonfogadók sztrájkja. Igen hasznos sztrájk, rengeteg megtakarított étel-ital maradhat utána, bár esetleg viszontsztrájk lehet rá a válasz. Olykor elég lehet egy nagy tábla: "Sztrájkolunk, boldog ősöket, rokonokat, ismerősöket nem fogadunk! Éljen Ady Endre!". Ha esetleg ez nem elég, akkor az esetet meg kell toldani néhány "leg-" - gel.
Miközben így írogatok, szorgoskodom, csak eszembe jut egy fontos financiális kérdés, ami legalább annyira izgat, mint az ország reménytelen gazdasági állapota (utóbbi, ha úgyis reménytelen, minek izgasson?). Hűha! Ha én a megírt bestsellerért csak annyit kapok kézhez a levonások után...hát akkor meg sem írom! Sztrájkolok.
Magamra veszem a munkaközöny egykedvűségét. Eleinte nehezen megy, de tizenöt perc múlva már sokkal könnyebben. Magával sodor a munkabeszüntetés hangulata. Kinézek az ablakon, ott is, délidőben, hazafelé tartó emberek, táblákkal. Nem tudom miért, de eszembe jut egy Nagy Költő verssora Áradat című költeményéből:
"- Hé emberek, hova, hova?"
Hüm-hüm! Hát igen, ezen is érdemes volna elgondolkozni. El is gondolkodnának ezen egyesek, ha Hungary kicsit gondolkozósabb ország volna, - de nem az.

Júl 07.
2015

Lelkes Miklós: Európa elrablása (Kidnapping of Europe)

Írta: Lelkes Miklós
Cimkék: politikahazai politikaEurĂłpaerkölcs

Európát (Európét, a gyönyörű földi királylányt), akiért, a mítosz szerint, két földrész versengett, végül a harmadik vetélytárs, az istenek királya, Zeusz rabolta el, aranyló szőrű bika képében.

Hát, hogy bika képében, az meglehet, de szerintem nem Zeusz volt a rabló, hanem az ördög. Nászukból pedig, a mítosszal ellentétben, nem nagy királyok születtek, hanem gonosz, címeres gazemberek.

Európát

Jún 25.
2015

Lelkes Miklós: Struccfej, homokban (Ostrich head, in sand)

Írta: Lelkes Miklós
Cimkék: szatĂ­rapolitikaMagyarországhazai politikaerkölcs

A szólásmondás szerinti strucc homokba dugja fejét az őt fenyegető veszély elől. Már általános iskolás koromban nagyon tetszett ez a mondás, de igazság tartalmában kételkedtem, mert a hazai madárvilágban nem találtam példát hasonló cselekedetre, - hogy az olyan magas értelmi szinten levő állatokról, mint Don Quijote nevű macskám, ne is beszéljek. Amikor légpuskámmal megjelentem, egy madár sem

Jún 21.
2015

Lelkes Miklós: Közelebb a nyárhoz

Írta: Lelkes Miklós
Cimkék: versnyár

Nyár van, s még inkább közelebb a nyárhoz

szeretnék lenni: lelkéhez közel.

A felhő elmegy, máig meg nem értett,

kékkel, fehérrel, halk színeivel.

 

A nyár lelkében valahol halálom, -

én mégis ezt a halált keresem,

e kutatót, ítélőt, megbocsátót,

amely álmát majd átadja nekem.

 

A lapulevél fénysütött szigetként

olykor kileng, légbeli kikötő,

s pontok esnek rá, kis árnyékbogárkák,

s

Jún 19.
2015

Lelkes Miklós: Az, ami szent..

Írta: Lelkes Miklós
Cimkék: vers

..hogy mi is szent (és ki is)? Hát, Barátom,

attól függ: mit is értünk "szent" alatt.

Lehet, - írom tréfás-komoly szavakkal -

a Gondolat szent csupán: önmagad,

ha jót akar, és megfontoltan tisztel

rá érdemest, e különös világ,

ez az Emberrel kezet fogó Isten

kétkedően hallgat litániát,

a Gondolat eszköz is szívnek, észnek,

s iránytű is, megmutat jobb utat,

kevésnek bár, de úgy hisz jobb

Jún 18.
2015

Lelkes Miklós: Megoldás lehetne egy Kínai Nagy Fal? (about the refugee problem in Europe)

Írta: Lelkes Miklós
Cimkék: menekĂĽltĂĽgyMagyarországEurĂłpai UniĂł

Az Európai Unióba más területekről történő menekült bevándorlás megakadályozására még a Kínai Nagy Falnál sokkal tökéletesebb fal sem lehetne megoldás.

Olyan probléma ez, amelynek gyökerei a múltba, főleg a huszadik századba nyúlnak vissza (de valójában sok tekintetben még régebbi időbe is).

Az utóbbi évtizedekben tényleg nagy és növekvő gondokat hozott Európának, az Európai Uniónak az

Jún 09.
2015

Lelkes Miklós Zsolt: Kötéltánc. Underground Kiadó, 2015.

Írta: Lelkes Miklós
Cimkék: könyvismertetĂ©s

A június hőség kellős közepén jelent meg Lelkes Miklós Zsolt kalandregénye, a Kötéltánc, amelyik nem nélkülözi a forró helyzeteket, közben azonban kissé lehűlt a levegő, így talán az izgalmas könyv még élvezetesebb.

Benne négy főszereplő - három férfi és egy nő - nagy pénzért kockáztatja életét, és velük van, jóban-rosszban, Csajkovszkij is, a kutya. A pénzt szeretnék megkapni, tehát elsősorban

Máj 31.
2015

Lelkes Miklós: KÖNYVEK ÉS TŰNŐDÉSEK (12) Török Miklós: Kutyadolgok. kecsmetionPRESS, 1994.

Írta: Lelkes Miklós
Cimkék: kutyakönyvismertetĂ©serkölcs

Török Miklós (1946 - 2013) romániai magyar író életrajzi adatait többek között a Wikipédia is tartalmazza (interneten: http://hu.wikipedia.org/wiki/Török_Miklós/

Kutyadolgok című könyve háromnegyed részben egy Dáma nevű bulldogról szól, bámulatra méltó, csodálatos kutyáról, meg a könyv főhőséről (valójában a Szerzőről), mint kutyagazdáról. Utóbbinak a kutyára vonatkozó megfigyelései zseniálisak.

Máj 28.
2015

Lelkes Miklós: Van mit bámulni

Írta: Lelkes Miklós
Cimkék: versMagyarországhazai politikaerkölcs

Ártatlan volt. Nép megkövezte,

majd letagadta: - Nem ő tette!

Új éra: - MI, KÖVEZŐ HŐSÖK..!

E történet nem ismerősöd?

 

A nép a diktátornak tapsolt.

Fordulatnál? Fordulat ott volt:

- Tapsolt? Dehogy! Mindenki látta:

pfujozott ő, - és családfája!

 

Csak szép ház volt egykori Házban,

s egyházban, erkölcs mámorában?

Kereszt lelkét máig se nyomja:

ki került a marhavagonba?

 

Ki

Máj 25.
2015

Lelkes Miklós: KÖNYVEK ÉS TŰNŐDÉSEK (11). Nikolits Árpád: Érintővonalak mentén. 1993.

Írta: Lelkes Miklós
Cimkék: prĂłzakönyvismertetĂ©s

Nikolits Árpád romániai magyar író 1988-tól él Magyarországon. Életrajzi adatait, munkáit igen hiányosan tartalmazzák a különböző források, így a Wikipedia is (http://hu.wikipedia.org/wiki/Nikolits), amelyik sem Árpád-díját, sem egy sor más megjelent művét nem említi, az Érintővonalak mentén 1993-ban, Budapesten megjelent kiadását viszont igen. KÖNYVEK ÉS TŰNŐDÉSEK sorozatomban a Szerző több

Máj 25.
2015

Lelkes Miklós: Betegségpiac

Írta: Lelkes Miklós
Cimkék: verspolitikaMagyarországhazai politikaerkölcs

Zagyván beszél a Házban

(persze, ha ez beszéd):

lengeti Tudatlanság

hatalmi köntösét.

 

Feje felett a Főnök

később hasznos lehet, -

az országnak, ha kell majd

az utolsó kenet.

 

Még fentebb a Nagyfőnök,

indián bőrű Úr..

No, ő, ha bármit füllent, -

ne hidd, hogy elpirul!

 

Számvetésben mi gátol?

Megfordított Kereszt?

Biblián ördög ül, nyer, -

s ki az, ki rajta veszt?

 

Beteg

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>
Advertisementkazmereshuba223.jpg
Megnézem

Még több képregény!Online TV nézés


Copyright vEsti24

Egészségügyi hírek

Hasznos tudnivalók

Aktuális időjárás >
Menetrendek >
Műsorok >
Térképek >
Tudakozó >
Valutaváltó >
Műholdkép

Kérdezzen bátran!

Keressen minket!


Betegjogi-Jogi-Biztosítói-Szakértői-Perstratégiai konzultációs iroda

MonaPhone

Ingyenes internetes videóbeszélgetés a regisztrált felhasználóink részére
MonaPhone 2.2 letöltés