Vilagszinvonal
Megelőzés
Megelőzés
A hónap témája: A cukorbetegség

 

 
A cukorbetegség kialakulásának megelőzése

Dr.Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem I. számú Belklinikájának belgyógyász diabetológus professzora ad felvilágosítást. A cukorbetegség gyakoribb, mint tudunk róla. Általában azt mondják, hogy minden ismert kettes típusú cukorbetegre jut egy másik, akiről még nem tudjuk, hogy kettes típusú cukorbeteg. A diagnózis időpontjában ez a betegség valójában már évek óta fennáll tünetmentes formában, a szövődmények is lappangva kialakulnak, tehát a felfedezés időpontjában a cukorbetegség kis- és nagyérrendszerű szövődményei már jelentős mértékben kimutathatók.

Read more...
 
Cukorbetegek gondozása és oktatása

Cukorbetegek gondozása

Minden cukorbeteg kezelése csak akkor lehet kielégítő, ha sor kerül az egyszer beállított terápia rendszeres időközökben történő felülvizsgálatára, megerősítésére, ellenőrzésére, illetve szükség szerinti változtatására. Ezt nevezzük a cukorbetegek gondozásának, melynek tartalmát meghatározza a betegség típusa, a kezelés fajtája, a rendelkezésre álló eszközrendszer milyensége és a gondozást végző egészségügyi személyzet összetétele.

Read more...
 
A cukorbeteg láb szövődményeinek megelőzése

Évente közel 4.000 cukorbeteg nem olvas eleget a cukorbeteg láb problémáiról. Az Ő lábukat már nem tudjuk megmenteni, mert sajnos amputálni kellett. Minden nyolcadik cukorbeteg találkozik a cukorbeteg láb problémájával. Bár az esetek többségénél a betegség kialakulása után 8-10 évvel kezd igazán veszélybe kerülni a láb, ennél sokkal előbb érdemes odafigyelni a megelőzésre, hogy ne kerüljön Ön se a műtőasztalra.

Read more...
 
Diéta cukorbetegség ellen

Korunk egyik nagy népbetegségének, a metabolikus szindrómának a megfelelő étrenddel történő megelőzésével kapcsolatos legújabb információkról számolnak be amerikai kutatók. A szakemberek konkrét javaslatokat is közölnek, hogyan táplálkozzunk egészségesen. A manapság közkedvelt, erősen feldolgozott, magas kalóriatartalmú, vitamin- és ásványianyag-szegény étrend gyakran okoz extrém mértékű vércukorszint és vérzsírszint emelkedést, főként az étkezések után – olvasható a Journal of the American College of Cardiology nevű kardiológiai szaklapban.

Read more...
 
Cukorbetegség, magas vérnyomás

Nyilvánvaló tény, hogy a betegség nem olcsó mulatság: a gyógyszerek, a kórházi ellátás, a munkából való kiesés az államnak és az egyénnek is sok pénzébe kerül. Az is világos, hogy az egészség a legfőbb érték. De vajon melyik éri meg jobban anyagilag: kezelni a betegséget vagy megelőzni? Az egészségügy költségeiről és hatékonyságáról Dr. Apor Péter sportorvos, a Semmelweis Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Karának professzora, az Oxygen Medical szakértője írt tanulmányt.

Read more...
 
Nem biztos, hogy felfázás: gondolj a gyermekkori cukorbetegségre!

Sokan nem is gondolnának arra, hogy amikor a gyermek éjszaka felkel és sokat jár vécére, akkor nem biztos, hogy felfázásról, hanem elképzelhető, hogy cukorbetegségről van szó. A gyermekkori cukorbetegség egyik legkorábbi és legmegbízhatóbb tünete, amikor a szobatiszta gyermek ismételten ágybavizel - közli a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF).További jellemző tünetek a túlzott folyadékfogyasztás, fáradtság és a hirtelen nagymértékű fogyás, azonban a tünetek ismeretének hiánya miatt Magyarországon az óvodáskorú, frissen diagnosztizált gyermekek ötöde súlyos állapotban, akár diabéteszes kómában kerül első ellátásra, amikor már életveszélyes helyzet áll fenn.

Read more...
 
A terhességi cukorbetegség jelei

Az adott, aktuális várandósság időszakában legelső alkalommal észlelt kóros szénhidrát anyagcserezavart nevezzük gesztációs, vagy terhességi diabétesznek. Kialakulását az örökletes hajlam, fizikai állapot és az életmód mellett a terhesség alatt bekövetkező hormonális változások is elősegítik. Kezelésével kapcsolatban dr. Turi Zsuzsanna szülész-nőgyógyász, a Nőgyógyászati Központ problémás terhességek gondozására specializálódott orvosa nyilatkozott.

Read more...
 
Inzulinpumpa, vagy inzulininjekció?

A cukorbeteg emberek többsége reménykedve várja az újabb és újabb technológiákat, melyek megkönnyíthetik vércukorszintjük megfelelő szinten tartását. Azonban 33 korábbi tanulmány elemzése alapján kiderült, hogy az újabb eljárások nem minden esetben jobbak a vércukorszint kontroll szempontjából.

Read more...
 
Hogyan hat a cukorbetegség a nőkre?

A cukorbetegség súlyos mellékhatásairól - mint például a látás vagy a végtagok elveszítése - mindenki tud. Azonban a diabétesz a mindennapokat is megkeserítheti, különösen a nők számára.

A nőknél sokkal nehezebb összefüggést találni a cukorbetegség és egyéb problémák, például a szexuális zavarok között, ugyanis a mellékhatások közel sem olyan "látványosak". Ha tehát a tünetek bármelyikével találkozunk, érdemes a cukorbetegséget is felvenni a lehetséges okok listájára.

Read more...
 
Cukorbetegen munkát vállalni

Az, hogy egy cukorbeteg alkalmas-e egy adott munkakör betöltésére, arról munkaegészségügyi vizsgálat dönt. Az alkalmasság azonban a vonatkozó rendeleteken kívül függ az anyagcsere-állapottól, attól, hogy milyen típusú a munkakör és attól, hogy a kezelést lehet-e úgy igazítani, hogy az megfeleljen a munka elvárásainak.

Read more...
 
A cukorbetegség késői szövődményei

Napjainkban a cukorbetegek gondozásának egyik legfontosabb feladatát az idült szövődmények megelőzése, kezelése jelenti. Ennek oka, hogy az utóbbi évtizedekben a cukorbetegség jól kezelhetővé vált, a betegek várható élettartama kitolódott, így a hosszú évekre, sokszor évtizedekre nyúló kórtörténet során lehetőség van a késői szövődmények kialakulására.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 1 of 2